FOLK OM HAVVIND
I denne brukercaset, et samarbeid mellom FME NorthWind og FME NTRANS, vil vi se nærmere på hvordan meningsfull dialog og samarbeid mellom havvindutviklere, lokale, regionale og nasjonale myndigheter, lokale bedrifter og organisasjoner, og ikke minst innbyggere, har potensiale til å skape gjensidig læring og kunnskap for en inkluderende og rettferdig utvikling av fornybare energiprosjekter i fremtiden.
Bakgrunn
Utsira Nord er ett av to områder i Norge som ble åpnet for produksjon av fornybar havvind i 2020. Dette skjer gjennom en prosess hvor selskaper konkurrerer om rettighetene til å utvikle havvindenergi i det angitte området. For at utviklingen skal bli en positiv milepæl i norsk energiproduksjons historie, er det viktig å vektlegge positiv sameksistens og bærekraft. Dette innebærer aktiv deltakelse fra innbyggere, så vel som lokale og regionale interessenter.
Utsira Nord vil ta flere år å utvikle, og ved å starte forskningen nå og følge utviklingen over tid, vil brukercaset undersøke hvordan man kan designe inkluderende deltakelsesprosesser som gjør at lokalsamfunn på Haugalandet, slik som Utsira, opplever at havvindutviklingen er rettferdig og legitim.
Første lokalsamfunn som vil bli undersøkt som en del av brukercasen er Utsira, en liten øykommune med rundt 200 innbyggere. Med hensyn til begrensningene knyttet til befolkning, areal, energi og økonomi, vil utviklingen av Utsira Nord ha konsekvenser for samfunnet, for eksempel gjennom synligheten av vindturbinene fra øya. Utsira kommune har allerede vært engasjert i utviklingen i omtrent et tiår for å redusere negative påvirkninger samtidig som de søker å oppnå så mange fordeler som mulig for lokal utvikling. Innbyggerne på Utsira har førstehåndserfaring med vindturbiner, da de allerede har to landbaserte turbiner på øya. Selv om Utsira Nord er et prosjekt av en helt annen skala er funnene fra Byantropologenes tidligere casestudie om landbasert vind interessante også med tanke på hvordan samfunnet oppfatter utviklingen til havs.
Mål
Prosjektets overordnede mål er å generere innsikt i en bærekraftig utvikling av havvind, med fokus på å etablere en utbyggingsmetode som oppleves som rettferdig og legitim av lokalsamfunnene i Haugalandsregionen.
Fokuspunkter knyttet til målsetningen:
Forstå perspektivene gjennom å undersøke hvordan ulike aktører i lokalsamfunnene opplever havvindprosjekter, og identifisere potensielle konflikter.
Utforske muligheter sammen med innbyggere og lokale aktører hvordan havvindutbygging eventuelt kan gi positive bidrag til lokalsamfunnene.
Teste hvordan prosessen kan gjøres inkluderende gjennom å identifisere optimale måter for aktører i lokalsamfunnene å delta og bli involvert.
Utforme og implementere en demokratisk prosess som er rettferdig og inkluderende, der verdien av deltakelse i seg selv blir vektlagt, uavhengig av utfallet knyttet til utbygging.
Overordnede undersøkelsesspørsmål
Samarbeidspartnere
Målgrupper og metoder
Brukercasen retter seg mot lokale samfunn både på øya Utsira og på relaterte steder på fastlandet — Haugalandet, det vil si områder som vil påvirkes av utviklingen av Utsira Nord. Metodene som primært vil bli benyttet, er kvalitative for å studere hvordan innbyggere, lokale myndigheter og lokale bedrifter engasjerer seg i utviklingen av havvind.
Beslutningene knyttet til utviklingen av Utsira Nord skjer hovedsakelig på nasjonalt nivå. Derfor vil brukercasen også fokusere på å skape arenaer for dialog mellom lokale og nasjonale myndigheter for å bidra til gjensidig læring og påvirke utviklingen på en måte som lokalsamfunn oppfatter som rettferdig og legitim.
Vi vil benytte kvalitative metoder som dybdeintervju, fokusgruppeintervju, kreative verksteder og digital etnografi. I tillegg vil vi skape felles arenaer ved å invitere til samlinger og dialogmøter. Generelt vil vi møte folk der de er, på